Wat zijn splitplaten?
Splitplaten voor grind en split zijn in honingraatprofiel gegoten kunststof platen. Door het honingraatprofiel is een splitplaat geschikt om hoge drukbelastingen op te nemen. De drukvastheid van onze honingraat splitplaten is getest door TNO en is ongevuld al ruim 200 ton per m2. Gevuld is dit nog vele malen hoger. Splitplaten worden bovenop een laag gebroken puin / menggranulaat (oprit/erf/parkeerplaats) of straatzand (looppaden/tuinpaden) gelegd. Let op: wanneer de grindplaten op zand worden gelegd adviseren we splitplaten met worteldoek of los anti-worteldoek te gebruiken tegen onkruidgroei. Op gebroken puin is dat niet nodig.
Waarom splitplaten gebruiken?
Splitplaten, de voordelen:
Stabiliteit en voorkomen spoorvorming: ten eerste zorgen splitplaten voor veel meer grip en stabiliteit wanneer u met bijvoorbeeld een auto over het grind rijdt. De wielen van de auto zakken niet meer weg in de laag grind. Daarnaast voorkomen splitplaten dus ook spoorvorming in het grindoppervlak. Wanneer er geen splitplaten zijn gebruikt onder het grind ontstaan diepe sporen door het gewicht van de auto. Dit ziet er natuurlijk niet zo fraai uit. Met splitplaten heeft u daar geen last van en ligt uw oprit, erf of parkeerplaats er altijd strak bij. Daarnaast loopt grind wat minder comfortabel wanneer er géén splitplaten onder liggen. Ook wanneer u het vaak met een rolstoel betreedt of er vaak overheen fietst zijn splitplaten van toegevoegde waarde: u zakt er niet meer in weg.
Voorkomen van kuilvorming: wanneer een oppervlak van grind vaak zwaar belast wordt, door bijvoorbeeld een auto, kunnen er kuilen ontstaan. Zeker wanneer de belasting op dezelfde plek plaatsvindt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een oprit. De auto rijdt vaak op precies dezelfde plek over de oprit. Een goede fundering van bijvoorbeeld gebroken puin gaat dit al deels tegen. Een splitplaat geeft nóg wat meer bescherming en de kans op kuilen wordt dan nog kleiner.
Welke splitplaten kiezen?
Voor welke splitplaat kan nu het best gekozen worden? In ons assortiment vindt u twee verschillende soorten. De Eurogravel® splitplaten en de Easygravel® splitplaten. Het verschil tussen deze twee soorten is het worteldoek. Aan de Eurogravel® platen zit worteldoek bevestigd. De Easygravel® platen hebben dit niet. Vooral wanneer u de platen op een zandlaag legt raden we worteldoek aan. Wanneer u de platen op een laag van gebroken puin / menggranulaat legt, is worteldoek niet nodig.
Daarnaast zijn onze platen te verkrijgen in drie verschillende kleuren; zwart, wit en groen. Wanneer u een donkere steensoort in de platen legt raden we de zwarte platen aan. Wanneer u een lichte steensoort hebt is de witte plaat geschikter. Dit simpelweg om te voorkomen dat de platen opvallen. Dat voorkomt u natuurlijk ook door ervoor te zorgen dat de laagdikte van het grind of split voldoende is (+/- 5cm). De groene platen zijn het meest geschikt als grasplaten. Daarmee kan een prachtig strak grasoppervlak worden aangelegd.
Hoe splitplaten leggen?
Zorgt u ten eerste voor een degelijke fundering. Zeker wanneer het oppervlak zwaar belast wordt. Voor oppervlakken die niet of nauwelijks worden belast is een zandlaag die aan is getrild voldoende. Oppervlakken die zwaar worden belast kunt u het best verstevigen met een onderlaag van gebroken puin / menggranulaat. Vervolgens kunt u de platen in halfsteensverband aanleggen. De Easygravel® splitplaat bevat een koppelsysteem waarmee de platen aan elkaar vast kunnen worden gemaakt. De Eurogravel® splitplaat bevat geen koppelsysteem, maar deze kunnen gewoon tegen elkaar aan worden gelegd. Wanneer het nodig is kunt u de splitplaten inkorten. U kunt de splitplaten snijden / zagen in het gewenste formaat. Wanneer de platen allemaal zijn aangelegd kunt u het grind of split erin strooien. Houdt wat betreft de laagdikte ongeveer 5cm aan. Bij minder dan 5cm zijn de platen nog zichtbaar. Bij een dikkere laag gaat het effect van de platen deels verloren; u zakt er dan alsnog wat in weg waardoor er spoorvorming optreedt.
Het is ook belangrijk dat u let op het formaat van het grind/split:
Easygravel® splitplaat: Voor grind geldt een maximaal formaat van 32mm. Voor split geldt een maximaal formaat van 25mm.
Eurogravel® splitplaat: Voor grind geldt een maximaal formaat van 25mm. Voor split geldt een maximaal formaat van 20mm.
In alle gevallen is de minimale grootte van de steentjes 5mm.
Splitplaten kopen
Zandbestellen.nl levert splitplaten per vierkante meter. U geeft dus op hoeveel vierkante meter u nodig heeft. Wij rekenen dan voor u uit hoeveel platen daarvoor nodig zijn. Ook kunt u volledige pallets splitplaten kopen. Bij deze producten staat vermeld hoeveel m2 u hiermee kunt bedekken. Mocht u vragen hebben omtrent onze splitplaten, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.